Золочівський коледж ЛНАУ

Перейти к содержимому

Главное меню

Практичне навчання

Золочівський коледж Львівського НАУ: вивчаємо європейський досвід


Практична підготовка
одна з найважливіших складових підготовки висококваліфікованого фахівця. В сучасних  умовах ринок праці ставить високі вимоги до рівня знань та практичних навичок молодих людей, які вперше влаштовуються на роботу. Це добре розуміють у Золочівському коледжі Львівського НАУ, тому шукають бази проходження практик не тільки в провідних аграрних підприємствах нашого регіону, а давно налагодили співпрацю з аграрними підприємствами європейських країн. На даний час 39 студентів коледжу пройшли стажування в Данії, 2 студенти- у Франції, 40 студентів у Німеччині. Працюючи за кордоном, студенти вивчають найсучасніші технології виробництва сільськогосподарської продукції, новітню техніку, а також удосконалюють іноземну мову, вивчають побут та звичаї країни, господарі гостинно приймають їх у своїх сімях, влаштовують екскурсії.
Перебуваючи на практиці, студенти отримують стипендію і суттєво покращують своє матеріальне становище. За кожен день практики вони складають звіт на іноземній мові. Після проходження стажування студенти отримують  міжнародний сертифікат. Все це значно збільшує їхні шанси на працевлаштування в непростих сучасних умовах.
Пропонуємо ознайомитися з враженнями самих студентів-практикантів.


Спеціальність «Ветеринарна медицина»
Курс ІV
Ткач Володимир Ігорович, тел. 0970642425
Практику проходив: Німеччина, Штудгарт, місто Халігкнберг, вул. Оберіна,1
Метою практики було вивчити передовий досвід європейських країн в галузі виробництва молока, оскільки в нашій області таких господарств мало.

Виробничу практику проходив в Німеччині у господарстві, що спеціалізується  на виробництві молока. Поголівя становить: корів120, нетелів 85,  молодняка до 2-х місячного віку 50, телиці на дорощуванні 40.  
Утримання корів і нетелів безприв
язне у приміщеннях на глибокій підстилці і решітчастих підлогах.
Годівля механізована і здійснюється кормороздавачем
змішувачем (монокорм) з кормових столів.
Телят утримують у спеціальних індивідуальних пластикових клітках у приміщенні. Напування молоком здійснюють за допомогою  самохідної дозуючої машини.
Доїння корів проходить у доїльному залі, розрахованому на 10 голів, доїльними апаратами у молокопровід два рази на добу. Інформація про надій фіксується датчиком. Найбільш мене вразили надої молока
30-50л на добу.
За час перебування  у господарстві познайомився із ветеринарним лікарем. Дуже приємно і цікаво було спілкуватися з ним.  У Німеччині велике значення надають профілактиці захворювань тварин і левову частину заробітку він одержує від надання консультацій та призначення лікування. Лікування  доволі дороге, тому фермери  тварин лікують рідко. Всі ін
єкції згідно призначення фермери виконують самі.
Корів осіменяють штучно ректо-цервікальним способом спермою у паєтах. Такий метод ми вивчали в коледжі і практично виконували на заняттях.
Приймав роди у корів з допомогою спеціального пристрою
екстрактора плода, який значно полегшує працю ветеринарного лікаря.
Із хвороб діагностували  родильний парез, який лікують внутрівенною ін
єкцією в молочну вену чистого 20% хлориду кальцію в кількості 200мл, що зазвичай не дає позитивного ефекту і тварин вибраковують на м'ясо.
Діагностику прихованих маститів здійснюються на молочній пластині  аналогічним українському мастидину препаратом. Лікують мастити інтрацистернальною ін
єкцією антибактеріальних засобів, які є дуже ефективні.
Є також проблеми з копитцями у корів оскільки вони мають велику живу масу. З лікувальною метою проводять розчистку у станку  та обробляють порошкоподібними протимікробними засобами.  Часто використовують спеціальні ортопедичні пластини, які приклеюють до копитця.  
Доволі часто зустрічається діарея у телят. Лікують її випоюванням з молоком спеціальних високоефективних засобів з додаванням запаху і смаку, які телята дуже охоче випивають.
Цікавими були екскурсії. Відвідали багатогалузеве фермерське господарство де утримують велику рогату худобу, свині, кози, коні, вівці, птахи, кролі, віслюки. Повчальними та цікавими були відвідини фермерського господарства, що спеціалізується на виробництві молока, де процеси повністю автоматизовані, доїння здійснює робот, а також фірм «Раух» та «Керхер».
Практика за кордоном для мене є незабутньою. Знання здобуті в коледжі дали можливість виконувати роботи  впевнено, а набуті навики підвищили професійний рівень фельдшера ветеринарної медицини.
На заключному етапі захистив звіт щоденник німецькою мовою та отримав сертифікат.
Думаю, що все це забезпечить мені працевлаштуватись у майбутньому.

Фотографії


У музеї конярства




Група практикантів із Золочівського коледжу Львівського НАУ (крайній справа у першому ряду)


Корівник


Доїльний цех


Заготівля кормів


Кормовий цех


На пасовищі


Нова техніка


Утримання телят


СПЕЦІАЛЬНІСТЬ «Організація і технологія ведення фермерського господарства»
Курс ІV
Дідух Віталій
Володимир Олександрович
Тел. 0978085467
Практику проходив: Німеччина, Штудгарт, місто Халігкнберг, вул. Оберіна,1
Метою практичного навчання є сприяння інтеграції національної аграрної освіти до світового освітнього простору на основі закріплення теоретичних знань студентів та вивчення практичного досвіду ведення сучасного сільського господарства за новітніми технологіями в країнах з розвиненим аграрним сектором економіки.  

«АграрКонтакт Інтернаціонал» (АКІ) є зареєстрованою організацією при земельному Християнському союзі землі Баден Вюртемберг, який  з 1991 року успішно організовує і проводить програму сільськогосподарської практики для студентів сільськогосподарських коледжів України і інших країн.
Практиці у Німеччині я завдячую новим багажем знань, новим досвідом, які, як я впевнений, неодмінно знадобляться мені в майбутньому. Під час проходження практики, яка тривала шість місяців, я здобув знання не тільки з мого фаху, а й з інших галузей сільського господарства; більше дізнався про догляд за ВРХ і про свинарство, ознайомився із найсучаснішою технікою.  
Основною цариною моєї діяльності у Німеччині було садівництво. Догляд за насадженнями основних плодових і кісточкових культур, формування їх урожайності, захист від шкідників і хвороб, створення нових насаджень, а саме: щеплення, окулірування, найефективніші способи поливу цих культур. Про все це, я раніше знав лише з лекцій викладачів і сторінок підручників, а тепер можу похизуватися побаченим на власні очі.
На початку практики коли сад був після зимівлі і  почали розпускатися бруньки,  ми  оглядали кожне деревце, обрізали непотрібні гілки та підв
язували гілки в молодих деревцях, так як, у них гілки є ще досить слабкими. Після цього, ми розтягували захисну сітку. Захисна сітка захищає сад від граду та птахів.
Коли розпустились бруньки починають обприскувати дерева. Перший етап: обприскують дерева для того, щоб добре росло листя та від поширення хвороб. Другий етап: під час цвітіння, щоб  яблуні відцвіли і добре зав
язався цвіт. Третій етап:  для захисту та хорошого росту плодів. Триває обприскування від початку  розпускання бруньок і закінчується місяць перед збиранням урожаю. Повторюється обприскування кожних 14 днів або після кожного дощу.
У молодому саду гербіцидів не застосовують. Протягом двох років в молодому саду траву знищують вручну, в саду, якому 4
8 років застосовують гербіцид  Basta.
Наступною роботою в саду була сегрегування яблук.   Після сегрегування я займався поливом саду.  Так як літо було сухим, полив саду був необхідним.
Після цього наступає збирання врожаю. Врожай збирають з вересня до середини жовтня.
Сільськогосподарське підприємство вирощує такі сорти яблук: Gonagold, Zari, Rubinetta, Breuborn, Elstar, Pinova.
Сільськогосподарське підприємство також займається виноградарством, яке налічує понад 5 гектарів виноградників. На  35% цієї площі  вирощують  виноград сорту  Trollinger, так як є найбільш продуктивним і широко використовується в виноробній промисловості. Крім цього сорту, вирощують сорти Schwarzriesling,  Riesling.
Проходженням практики я задоволений і з відвертістю можу сказати, що пізнав справжній смак моєї професії, відчув, що це таке бути агрономом і  на студентську лаву я повертаюсь з великим багажем знань.

фото


















 
Назад к содержимому | Назад к главному меню